Isnin, 31 Disember 2012

cuba jadi matang!!

ok...assalamualaikum shabat ana yg ana kasihi.......>>beloved followers...k laaa....ana rasa ana perlu ader perubahan dalm tindkan kehidupan seharian ana,.....umm...biler ana dapat tahu yg ana kena masuk asrama dlm keadaan las minit....(MEMANG RASA TAK TERIMA N MARAH N MENGAMUK)mashaAllah......ana tak kembalikan semua ni kpada yang MHA ESA.....umm...umur mcm ana  yg mningkt>>>19 tahun ni(2013) mmg jnis tak nk khidupannya dikongkong,,,lebih2 lagi kene duduk dan tinggal bersama2 bdk junior...yer laa..ana tahun ni da fom 6 ats.....ummm,,seniour la ktakn...tpi hakikatnya cuma menumpang mnuntut ilmu jer ..... #sedihsat tapi tak,,,,come on KHALIDAH......!!GO ON!! tak yah risau la semua ni....semua ni ujian utk ana.....ALLAH HANTARKAN UJIAN KEPADA KITA SEBAB DIA RINDUKAN KITA UTK BERDOA &MEMOHON &MMINTA KPADANYA....... so smile n sabar n tabah ok...ummm......be meced.....then jgn pikr bukan2...pikir postif.....mungkin kamu tinggal dhostel lebey selamat berbnding dluar....Allah tu syg sgt kat ana........cuma ana jer tak nak pikirkan hikmah disebalik setiap yg berlaku.......ALLAH TEMPAT AKU MENGADU..........

Khamis, 20 Disember 2012

HWWWWUAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!rase nAK nanges jer....

rase nak mnjerit nak menngis jer kt tempat beljar memandu.....ummmm.....ishhhhh......geram pom der rase ni.....ana ni mana lah tahu memandu,,,,first time memandu laaa....jgnlaa marah2.....ummmmm...sentap rase hati ni biler dia cakap...."harap jer belaja tinggi2...tapi nak bawak keta pom tak reti...mmg la tak reti......tak reti tu lah ana datang belajar memandu,...tidak tak dernyer ana nak belajar memandu laaa.....huhuhuhuhuhuhuh...sedih sangt100....adusshhhhh...sentap sangat100.....ikut kan ati tak nak ambek.....berhenti kereta ckgu mmndu lah sendiri.....huhhuhhuh....boleh tak kalu tak nak amek aper3 lesen...biar lah tak der lesen pom,....dari pada dok mnyakitkn hati.... huhuuhu...... ader saper tak nak kongsi pengalaman dia masa belajar keta dulu.....aper gakyer perasaannyer.....ummmm,...ana ni cepat gemuruh...bila takut sikt mula lah....ummmm.....tak mo ambek.....tak mo ambek lesen.....ummm....  

Khamis, 6 Disember 2012

kehidupan yang penuh pengajarannya...

assalamualaikum.....
hari demi hari ,bln demi bln,tahun demi tahun.....cepat masa pergi meninngalkan kita.....sebenarnya umur kita makin tua mkin dekat kita dengan ambang kematian....kita sebagai manusia perlu mengingatkan soal kematian,,,bila2 saja nyawa kita akan dicabut.....dalam kehidupan kita lalui banyak perkara yang berlaku dan banyak khabar2 yang macam....sebenarnya disetiap perkara yang berlaku tidak kesah perkara baek mahupun tidak baik ader terselit hikmahnya....kita kener cari himah di setiap apa yang berlaku,,barulah kita redha dengan apa yang berlaku......dan ambil sesuatu pengajaran di setiap yang berlaku......moga Allah terus membimbing ana dan sahabat2 ana dalam melalui liku hidup pada masa akan datng,,,,moga lebih tabah dan menjadi hamba yang betaqwa......ia semakin membuka mata dan hati ana untuk terus berubah.........moga ana dapat melakukan nyer dengan hati yang tabah dan terbimbing olehNYA......

Selasa, 4 Disember 2012

hati ini sudah berdetik

mashAllah........kini ana mersakan sesuatu perasaan yang tak dapat di gambarkan,,,suatu perasaan yang luar biasa........hanya orang yang mengalaminya sahaja akan tahu betapa nikmatnya rasa di hati kecil ini......terima kasih ya Allah..... adakah ini yang di katakan hidayah dari Allah,,,,,alhamdulillah....terima kasih ya Allah........terima kasih kerana sudi detikkan suatu perasaan nikmat bercinta denganMU ya ALLAH.......YA ALLAH BIMBINGLAH DAKU KEJALAN MU BAWALAH DAKU MENDALAMI AGAMAMU BERILAH DORONGAN DAN PETUNJUK AGAR SENTIASA BERADA DIJALAN KEREDHAANMU.........subhanAllah......MOGA SEBAGAIMANA ENGAKU DETIKKNA HATI INI RASA CINTA  DENGANMU ENGKAU DETIKKANLAH KEPADA SAHABAT2KU.......AGAR KAMI BERSAMA2  BERADA DIJALANMU DAN MENEGAKKAN SEGALA KEBENARAN AGAMA....... :")terima kasih ya Illahi.......               kuatkan lah hati yang lemah ini YA ALLAH........ :")                                                                                                                                                              
cinta &hati ini hanya untukMU ya ALLAH :")..........
persiapkanlah hati ini menerima dan tegarkanlah hati ini untuk menempuh ujian yang bakal datang dengan bimbinganMU ya Allah..................terima kasih ya Allah......terima kasih kerana menyayangiku dengan mendetikkan  hati ini..........semoga hati ini dapat terpelihara dengan agamaMU........

Jumaat, 30 November 2012

motif berblog???(・_・ヾ

ok.....skang ni da popular da dgn blogger..um...masing2 yg buat blog ni ader misi dan visi tersendiri....ader  laa point2 nyer....dan ada tujuan msing3.....
 contohnyerr >>>>
>1. ader jdikn blog ni sbg dairy dia n private kn
>2. ader tok kelab n persatuan
>3. ader tok bisnes
>4. ader yg nk cri ramai followers
>5. ader post3 islamic n berdakwah
>6. ader yg tok toturial punyer blog
>7. ader post tok kesihatan / kecntikan /kewangan / mcm2 ke lgi laaa...huhuhu
>8. ader tok gossip2 (artis/politik/pemipin/student/mkck2/pkcik/ n mcm3 laaa)
>9. ader tok luahan hati antara bf n gf
>10. ader yg tak der sbb pom ader....kmgkinan faktor persekitaran kot....>>kwn ader dia pom nak ader gak....gituh....
☺ tak kisah la sumer tu....yg penting kt sini,,,post la yg bermnfaat  ddunia dan akhirat dan jgn jdi batu api antara blog2 yg len 乂⍱‿●乂  >>> tak bek taw....baru laaa aman....tak der gaduh3....hehehe...semua ni terserah kepada tgn yg menaip,,,hati2 kepda tgn...mulut tak berbisa jgn jdikn tgn anda berbisa ...hati......hehehe P/S ni dtujukn tok sya yg menaip dan kwn2......

blog OTW nak tukar wajah.....

huhuhu......assalam.......
da lama ana tak updates apa2 kat blog usang ni....biasa la tu...sebok nan aktiviti harian wlupom cuti da lama mula...ok.....ana rasa ana da bosan tengok 'wajah blog ni'.....nmpaknya kene tukar laaa ni....huhuhu,,,,,,mengadap depan lappy mula la berejam2....atotto....harap3 la kali ni dapat tukar lebih baik.....huhuhuh,,,ader saper2 ker nak tolong saya ni...um,,,,,,,,nak buat sorang4 tak syok laaa.......huhuhuhu,,,,blog yg akn mnjadi rujukn nya >>> http://www.lyssasecret.com <<<<pepom thank tok akk lyssa......hehehe...syang kan lyssa ♥‿♥

Ahad, 28 Oktober 2012

~~demam exam~~

exam penggal pertama da nak dekat  da.....huhuhuh....kehngatannya da nak bermula...tak dapat nak gambarkan perasaan ni.....tetibe teringat my prinsip,,,,,>>>> BELAJAR BUKAN KERANA PEKSE...TAPI KERNA ALLAH & AGAMA ISLAM.......moga2 sepanjang pembelajaranku dan rakan2 di berkati olehNYA.......semoga ana dapat melakukan terbaik......dan dapat membangga ummi dan ayah yang ana ni anak sulung yang berjaya...insyaAllah.,....semoga segala2nya direstuiNYA.........doakan ana yer.....

Jumaat, 12 Oktober 2012

~* Antara couple, maksiat, monyet dan pisang *~



Kata seorang ustaz, pada zaman ini untuk mengharapkan seorang lelaki dan perempuan yang BERCOUPLE TANPA melakukan MAKSIAT terhadap Allah adalah seperti meletakkan seekor monyet dan seikat pisang di dalam sebuah bilik dan mengharapkan monyet itu tidak akan makan pisang tersebut..:)

Sabda Rasulullah saw maksudnya: “Sesungguhnya Allah mencatatkan baha
gian zina yang tidak dapat tidak berlaku ke atas anak-anak Adam. Zina mata itu adalah pandangan, zina lidah itu adalah ucapan, nafsu mengharap dan berkeinginan, dan kemaluan itu mengiyakan atau mendustakannya.”
[HR Bukhari (6/2438, no 6238), Muslim (4/2046, no 2657), Abu Daud (2/246, no 2152), dan Imam Baihaqi dalam Shu’ab Iman (4/365, no 5428)]

Ahad, 7 Oktober 2012

blogku berbicara...: Mematangkan diri dalam dunia luar.

blogku berbicara...: Mematangkan diri dalam dunia luar.: Assalamualaikum, Again aku decide nak tulis artikel. *rajin pulak tiba tiba :) Okay, tajuk kali ni macam nampak serious kan? Nahhh, takde ...

ummm,,,naper rase blog ni tak meriah,,,,

ummm......macammane la nak meriahkan blog ni...yelahhh nk ubah tu ubah ni....bnyak masa nak ambek.....ummm tak per laa...lgi pom skg nak tumpu blaja jer....yg ni nk ukar heade ker,,,aper2 lagi ler,,,,lpas pggl prtama ni......updates,,,insyaAllah sminggu 2/3 kali,,,,thanks sgat toi followers yg maseh setia nan blog titian hati humairah ( http://jiwabiarislamic.blogspot.com/ )........syg u all...truskan mngikut,,,,,,,

Sabtu, 6 Oktober 2012

suka tak pe kan,,,,,

hati ana ni der suker kan seseorang stu kelas...satu sekolah menengah.....naek kt sini ramai minat dyeee..ummm..tak perrr,,,ana tak kan bagi tahu isi hati ini kat oarang yang ana suker...ummm...ana tengok dyer dari segi agama n tggungjwb....ana suker kat dia...ana tak pernah citer kat sesape2 pomm...tak mo laa....ana tak kesah pom...ana tak lawa mana pom n tak baek mana pom....tapi biler da naek umor 18 tahun ni...hati ni da pandai berkata2 nak suka2 kat orang ni...... ana sekadar suker mcm mencurah daun keladi jerr..makna nyer tak berbalas,,tak mengapa...ana tahu Tuhan menagturkan yang terbaek untuk ana...takperrr....ana sekadar suka....tak sampai tahap cinta macam nak rak,,,tak bermnt...sebab dyer akn mnyakitkan kiter pabila tak dbls,,,,BTOL TAK????so tak perlulah bercnta...cinta  yang terbaek adlah selps TIGA PERKATAAN NI>>>
AKU _______AKAD NIKAH ________DENGAN MAS KAWIN______.haaaa..lpas ni bercinta bagai nak rak pom tak kesah...coz Allah merestui yg halal...tak gituhh,,,,,semua ni Allah da susun dengan baek tok ana,,,,,cuma bersabarlah.........jangan risau........

Jumaat, 5 Oktober 2012

lama tak updates.....bz nak exam....

assalmualaikm ...ana lamer tak updates blog...huhuhuh..al maklum lah bz....sebok nan assgmnt , mid tem n otw nak final fes sem.....takut sgt..tapi ana percaya pada kehendak Allah,,,ana da cube sehabes100 baik,,,insyaAllah,,,ana boleh dapt 4prncple A.......tengok la,,,tadi ustaz cabar antara budak luar n asrma kputusan mner yg bgos...pastu ustaz kter dak luar  ni tak stadi,,,,sentap sebentar..huhuhuhuh...sentap..ana nak buka mata msyarakt yg ana boleh buat.....wait my result......ana nan kawan dok luar akan buktikan..kepda follwers yg an syg......>>>DOAKAN ANA YER DAPAT RESULT CEMERLANG<<<

Sabtu, 25 Ogos 2012

alhamdullillah..

alhamdulillahhh...keje asgmmnt yg dberi da ciap......tapi tak redi nak balik esokkkkk,,,wuahhhhhhh....tak mo balek...huhuhuhuhuhuh...kener ikut jadual mcm bese,,huhuhuhuh......sabar khalidah.....setahun lagi nak tamat segala2nya,,,,,

Jumaat, 24 Ogos 2012

cara belajar yang sepatutnya...


Mungkin jarang antara kita yang tidak tahu tips-tips belajar daripada 'salafus soleh' terdahulu. Semua tahu bukan apa itu berkat?
Sesuatu yang tidak boleh dilihat, tetapi dengan berkat itu, kita boleh berasa tenang dan bahagia sentiasa walaupun separuh dunia berada di bahu kita.
TIPS BELAJAR
1) Sebelum belajar, niat bahawa aku belajar ini kerana Allah S.W.T.
Setiap kali mahu keluar bilik untuk pergi kuliah, sentiasa ingatkan diri, aku menuntut ilmu ni kerana Allah S.W.T. Banyak kelebihan bagi orang yang menuntut ilmu.
Jangan rasa tertekan jika kelas bermula seawal jam lapan pagi dan habisnya pula dalam pukul lima petang. Tetapi fikir bahawa sepanjang proses menuntut ilmu ini, Malaikat akan sentiasa mendoakan kita. Jadi, kita tidak akan rasa terlalu tertekan jika kelas itu tersangatlah lama.
2) Disiplinkan diri.
Setiap kali mahu study, mesti baca satu muka surat al-Quran sebelum bermula waktu study itu. Jadi, pasti kita tidak tinggalkan al-Quran walau sesibuk mana pun kita. ada cerita satu kisah yang sangat memberi inspirasi.
Ada seorang budak perempuan di Arab Saudi yang mayatnya tidak hancur, walaupun sudah lebih dua tahun dia meninggal dunia. Ramai yang pelik kerana budak itu masih kecil, dalam umur 15 tahun. Jadi, ada yang pergi pada kedua ibu bapa budak itu dan bertanya, apakah amalan budak perempuan ini.
Ibunya menjawab, saya tidak tahu apa yang istimewa anak saya lakukan, cuma saya tahu dia sangat menjaga al-Quran. Setiap kali sebelum belajar, dia pasti akan baca satu muka surat ayat-ayat al-Quran, memang tidak pernah tinggal. Jadi, budak sekecil ini pun boleh baca satu muka surat setiap kali sebelum belajar, kita yang besar panjang ini mustahil tidak mampu bukan? Orang yang hebat tidak akan memberi alasan, tetapi dia sentiasa cari jalan.
3) Kembalikan caj-caj positif dalam diri supaya tiada ruang untuk Syaitan menghalang kita menuntut ilmu.
Apaila kita rasa tertekan kerana berkali-kali sudah membaca topik tersebut, tetapi tetap tidak faham, dan akhirnya, kita rasaputus asa dan terus tutup buku. Dan yang lebih bahaya, mind setting akan mengatakan topik ini sangat susah dan tidak menarik. Akhirnya, kita tinggalkan terus topik itu hingga akhirnya kelam kabut waktu menjelang peperiksaan.
Jadi, apa kata kita cuba tips daripada 'salafus soleh' terdahulu. Apabila ada sesuatu yang menghalang fokus, mereka pergi perbaharui wudhuk dan solat sunat dua rakaat.Jika kita seperti ini, sekurang-kurangnya dapat perbaharui wudhuk sudah memadai.
4) Utamakan seruan Allah S.W.T.
Part paling penting! Apabila sedang khusyuk study, tiba-tiba azan berkumandang. Berhentilah sebentar untuk menyahut seruan Allah S.W.T. Tidak lama pun solat ini. Jadikan ia sebagai terapi diri selepas penat belajar. Imam Ghazali ada mengatakan bahawa:
"Orang yang menyahut seruan azan dengan serta merta meninggalkan segala urusan untuk menunaikan solat berjema'ah, di akhirat kelak, dia akan dijemput oleh Allah S.W.T dengan penuh lemah-lembut dan menjadi tetamu-Nya."
Jadi, setiap kali rasa berat punggung mahu berhenti study untuk solat, ingat kembal, jika aku mahu dijemput oleh Allah S.W.T di Akhirat kelak, aku perlu utamakan solat dahulu daripada kerja lain. Mana kita tahu bukan, kita lagi rasa mudahapabila belajar selepas selesai solat itu. Inilah namanya berkat. Apabila kita utamakan Allah S.W.T daripada benda lain.
5) Jangan lupa membaca doa dan ambillah wudhuk sebelum mula belajar.

Doa mohon Allah S.W.T memberi kekuatan dalam menuntut ilmu. Apabila kita ada wudhuk ini, kita akan sentiasa ingat bahawa belajar ini adalah satu ibadah yang sangat dituntut dalam Islam dan memudahkan lagi untuk kita terus solat jika sedang belajar, tiba-tiba azan. Kita tidak tahu dengan wudhuk itu, kita belajar lebih berkat.
.............................................................
Kesimpulannya, selamat beramal. Cubalah praktis tips belajar ini, matlamat kita bukanlah cemerlang dalam belajar semata, tetapi kita juga mahu keberkatan daripada Allah S.W.T.Ihfazillah yahfazka, ihfazillah tajidhu tijaahak (Jagalah Allah, nescaya Allah menjagamu).
Jadilah seperti Rasulullah S.A.W dan para sahabat yang hidupnya seimbang dunia akhirat, walaupun sibuk di medan perang dan sibuk mentadbir negara. Mereka lagi sibuk daripada kita, tetapi masih ada waktu untuk bangun tahajjud dan membaca al-Quran.
Buat pemburu dunia, jangan pula kita memberi alasan, mereka tidak sama macam kita, Iman mereka mantap kerana Rasulullah S.A.W ada di sisi. Kita tidak sehebat mereka. Andai itulah pemikiran kita, percayalah, selamanya kita akan menunduk ke bawah tanpa mendongak langit yang cerah di atas.

8 tips mengelak penangguhan..


Masalah bertangguh atau dalam Bahasa Inggerisnya 'procastination' merupakan satu ancaman kronik bagi ramai umat Islam di Malaysia mahupun seluruh dunia.
Oleh kerana terbiasa dengan sikap bertangguh, sesuatu matlamat atau tujuan itu sukar untuk direalisasikan dengan sempurna dan cemerlang.
Berikut kami kongsikan tips untuk mengatasi masalah ini.
Pengurusan Masa: 8 Tips Mengelakkan Penangguhan
1. Kenal pasti sebab penangguhan sesuatu tugasan
Tanya kepada diri anda, adakah anda takut akan gagal dalam tugasan tersebut? Ataupun, anda seorang yang mementingkan kesempurnaan yang hanya akan memulakan kerja setelah semuanya selesai? Ataupun anda seorang yang mudah terganggu dan tidak fokus dalam melangsaikan sesuatu tugasan?
2. Kenal pasti tugasan anda dan bahagikannya kepada tugasan yang lebih kecil
Satu tips motivasi pernah dikongsikan, untuk makan seeokor gajah, caranya adalah dengan memotong daging gajah itu kepada ketulan kecil daging.
3. Letakkan tarikh akhir untuk tugasan anda
Cuba berikan tarikh dan masa untuk sesebuah tugasan. Contohnya, anda meletakkan matlamat untuk menghabiskan membaca sebuah buku dalam masa 1 minggu.
4. Bekerja dalam blok masa yang kecil tetapi kerap daripada bekerja dalam satu blok yang mengambil masa yang panjang
Contohnya apabila belajar, rehatlah sebentar selama 10 minit untuk setiap 1 jam atau 30 minit setelah belajar selama 2 jam.
5. Mulakan dengan tugasan yang mudah dulu
Ini bertujuan untuk memberi momentum kepada anda untuk bergerak. Hal lain seterusnya akan menjadi mudah kerana momentum yang sedia ada.
6.  Mulakan dengan tugasan yang anda rasa sukar
Ini bercanggah dengan tips 6. Manfaat tips ini adalah untuk memberikan psikologi kelegaan kepada anda. Selepas anda berjaya menyelesaikan sesuatu tugasan yang sukar, anda akan merasa sangat selesa kerana merasakan sebuah beban telah berjaya dialih. Tips ini memberi kepuasan kepada diri.
7. Memberitahu orang lain tentang tugasan anda
Contohnya, anda memberitahu kepada orang lain bahawa anda akan menyiapkan sesuatu tugasan dalam tempoh yang ditetapkan. Ini akan menimbulkan rasa tanggungjawab di dalam diri anda untuk melunaskan tugasan tersebut.
8. Elakkan berada di tempat yang mampu mengganggu anda
Contohnya anda boleh memilih untuk belajar di perpustakaan atau tempat lain yang lebih sunyi jika anda bimbang anda akan leka dengan internet.

Jumaat, 17 Ogos 2012

ummi....ayahhh.....nak pecah otak asernyer...

pening pala otak ana ni...mana taknya nak buat bahasa arab yang mnimbun...............ya Allah.....kau kuatkan semangatku ya Allah untuk menghadapi cobaan ini.........

Khamis, 16 Ogos 2012

biler da ngadap blog???

huhuhuh,,,tak yah citer pom da taw...biler da ngdap blog...10 jam dok dpn blog sjer pom tak perrr,,,huhuh...mnat sgt dgn blog...sbb suka menaip....kalau kawan2 ana pula macam mana bler da ngadap blog....macam ana tak...???hehhehe..kot ana sorang jer macam tu....nek juling mata ana menaip pom tak kesah
,,,that is my hobby now...dont disturb......hehehe,,,,,,,

raya+assgment+exam

huhuhuhu......raya kali ni best sgt100...nak taw sebab per.....dapat 'angpau' dari cikgu2...huhuh...mean 'angpau' kat sini is 'assgment'.....nampaknyer raya bersama2 nan 'angpau yg dberi bertimbun100
                                                                   .......seronok sgt.......
lepas tu......asssgment3 gak...lepas raya ni pekse,,,atototototo...naek pecah kepala otak ana ni...
                                                         kene le ulang kaji skit+hard+byk....
huhuhuhu......pepom...ana nak bukti kan yg ana boley melakukan wlupom dMUSIM RAYA......huhuhuh,,,,,moga2 ana berjaya dengan cemerlang in mid-sem exm.....insyaAllah............ :) :) :)

Rabu, 15 Ogos 2012

kad raya khas t0k followers tersyg....


raya secara sedehana......

sekarang mood raya bertambah+........huhuhuhu...mana taknyer dekt radio da banyak bising3 dgn lagu raya...hehehehe...kawan3...ingat....ramadan masih ada lagi,,,,jadi manfaatkan ia dengan perkara yang dapat meningkatkan keimanan kita kepada Pencipta kita ALLAHUROBBI.....jangan disebabkan 'nak buat kuih raya','nak buat baju raya',nak jahit langsir raya ,nak 'beli itu ini' dan segala3 nyer tok rayalah kita tinggalkan solat terawih,ngaji quran n mcm g lahh untok mnmbhkn pahala dibulan ramadan ni
,,,,,,,,,tak mo...tak mo...tak mo cam tu eh kawan3......besederhanalah menyambut lebaran ini kawan.....agar perasaan yg negatif kita dapat di atasi...insyaAllah....sama-sama lah kita menyambut bulan syawal dengan sederhana sahaja.....insyaAllah yang sederhana itulah mendapat barakah yang besar dari Illahi......sesungguhnya Allah suka orang yang besederhana

Sabtu, 11 Ogos 2012

raya???

ana rasa sedih sangat nak tinggal kan bulan ramadan ni..rase sedih sangat,,,sebab dalam banyak2 bulan...bulan ramadan sahaja yang ada malam lailatulqadar,,,,,,ade terawih....hidup sepnjang bulan ramadan yang barakah ni,,,,,huhuhuhuh,,,,,,,moga ana sempat lagi merasa ramadhan taun depan,,,insyaAllah......

Jumaat, 10 Ogos 2012

kawan terima kasih..... :'(

terima kasih ya Allah Engkau telah hadirkan kepada ana seorang sahabat yang     
mengerti hati ini tika disakiti.....terima kasih ya Allah....sahabat...terima kasih kerana cuba memahami hati ini....walaupun perkenalan kita baru bermula....   

moga persahabatan kita kekal hingga ke akhir hayat sahabt.....ana sayang sahabat kerana Illahi,,,,,,,,,,

Isnin, 6 Ogos 2012

~~~ya Allaahhh..........astgfirullahalzim......tiba-tiba hati ana merindukan seseorang yang tak sepatutnya ana rindukan...jauhkanlah disudut hatiku untuk merinduinya...lebih baik ana merindui cinta dari ALLAH SANG PENCIPTAKU........jauhkanlah dia untukku dan jaga lah ia untukku.....ini bukan masanya ana melabuhkan cinta yang suci ini pada bukan tempatnya...~~~moga Allah memelihara ana dari segala manis didunia ini,,,,,,mashaAllah,,,,,,,,,

cinta~~~

·٠•● ♥ Asalnya "CINTA" milik ALLAH
Perginya "CINTA" dengan izin ALLAH
Hilangnya "CINTA" kehendak ALLAH
DICINTAI & MENCINTAI adalah "ANUGERAH"
ALLAH ♥ ●•٠·
Sunnah Rasulullah SAW ketika memakai kasut

Rasulullah SAW berkata;
‘Apabila kamu memakai sepatu, mulakan dengan kaki kanan dan apabila kamu menanggalkannya hendaklah memulakannya dengan kaki kiri dan hendaklah kamu memakai semuanya (kedua2
belah) atau menanggalkannya semuanya.’

Sunnah ini sentiasa berulang dalam kehidupan seharian seorang Muslim. Setiap kali ingin keluar kita akan memakai dan menanggalkan kasut contohnya ketika pergi ke masjid, masuk dan keluar bilik air, keluar bekerja, pulang dari kerja dan sebagainya.

Alangkah baiknya jika kita mengamalkan sunnah ini yang sentiasa berulang dalam kehidupan kita yang sudah tentu dapat menambahkan ganjaran pahala, dan segala gerak-geri serta tingkah laku kita berada dalam keadaan mengamalkan sunnah Rasulullah SAW. Oleh itu cara untuk memperoleh pahala dalam amalan2 itu kita hendaklah niatkannya kerana ingin mengikuti sunnah Rasulullah SAW.



Sabtu, 28 Julai 2012

keseimbangan waktu...


WAKTU
Ambillah waktu untuk berfikir, itu adalah sumber ‘Kekuatan’.
Ambillah waktu untuk bermain, itu adalah rahsia dari masa muda yang abadi.
Ambillah waktu untuk berdoa, itu adalah sumber ‘Ketenangan’.
Ambillah waktu untuk belajar, itu adalah hak istimewa yang diberikan Tuhan.
Ambillah waktu untuk bersahabat, itu adalah jalan menuju ‘Kebahagiaan’.
Ambillah waktu untuk tertawa, itu adalah musik yang menggetarkan hati.
Ambillah waktu untuk memberi, itu adalah membuat hidup terasa bererti.
Ambillah waktu untuk bekerja, itu adalah nilai ‘Keberhasilan’.
Ambillah waktu untuk beramal, kerana itu adalah satu-satunya kunci menuju
S Y U R G A

aurat,,,,,


Khas Buat Wanita Tercinta - Kenapa Mesti Wanita
Menutup Aurat? (33:59)
Hai Nabi, katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri isteri orang mukmin: “Hendaklah mereka berjilbab (bertudung dan berpakaian labuh) menutupi tubuh mereka.” Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah untuk dikenal, karena itu mereka tidak di ganggu. Dan Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. (33:59)
Berdasarkan ayat di atas, ALLAH telah jelas menyatakan perihal mengapa wanita wajib berjilbab (bertudung dan berpakaian labuh yang menutupi tubuh mereka dengan sempurna).
Berikut saya point-kan beberapa hikmah menutup aurat (bagi wanita) berdasarkan ayat di atas secara ringkas:
1.Sebagai lambang bahawa mereka adalah wanita yang beriman dan bertaqwa. Wanita yang sentiasa beriman dan taat, pasti akan sentiasa mengikuti apa sahaja yang diperintahkan oleh ALLAH dan Rasul-NYA dan meninggalkan sebarang perkara yang dilarang di dalam agamanya (Islam). Berbeza dengan mereka yang tidak beriman (tanpa mengira lelaki mahupun wanita), mereka amat engkar dengan perintah ALLAH dan Rasulullah. Pendek kata, ada sahaja alasannya untuk menolak ketetapan ALLAH. Maka, renungilah ayat berikut:
“Orang-orang munafik laki-laki dan perempuan sebahagian dengan sebahagian yang lain adalah sama, mereka menyuruh membuat yang mungkar dan melarang berbuat yang ma’ruf dan mereka menggenggamkan tangannya (kikir). Mereka telah lupa kepada Allah, maka Allah melupakan mereka. Sesungguhnya orang-orang munafik itu adalah orang-orang yang fasik.” (09:67)
2.Berupaya mengelakkan gangguan daripada golongan yang berhati jahat. “…karena itu mereka tidak di ganggu”…. Bagi point yang kedua ini, saya ingin membawakan satu perumpamaan. Andainya kita seorang lelaki dihidangkan dengan satu ‘show’ yang menayangkan wanita dengan keadaan yang amat menghairahkan (seksi), sudah tentu nafsu syahwat si lelaki akan terangsang sekaligus mencetuskan satu niat yang jahat untuk ‘mendapatkan’ wanita yang dilihatnya itu atau pun wanita lain yang seumpamanya bagi tujuan nafsunya. Tapi, berbeza pula jika kita sebagai lelaki diperlihatkan dengan wanita-wanita solehah yang sentiasa menjaga adabnya sebagai seorang muslimah yang mana lengkap berjilbab. Pasti sejuk mata memandang lalu mampu mendetikkan rasa keinsafan (malu) dalam diri si lelaki. Begitulah hakikatnya peranan jilbab mampu mencegah hati-hati manusia yang berniat jahat.
Dalam ayat yang lain, ALLAH menyatakan perihal yang sama tetapi memfokus kepada suara wanita, “Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan (menghairahkan) orang yang ada perasaan dalam hatinya (berhati jahat). (33:32)
3.Membezakan sama-ada wanita itu muslim atau non-muslim. “…supaya mereka lebih mudah untuk dikenal…”. Ssebagai seorang wanita muslim, sewajibnya mereka menutup aurat dan bertudung. Yang dengan itu, sekaligus membezakan mereka dengan gaya orang yang bukan muslim. Dan berdasarkan Tafseer Ibn Katheer, jilbab membezakan di antara wanita hamba dengan wanita yang merdeka di mana orang yang merdeka wajib bertudung. Manakala dalam tafsiran yang lain, dinyatakan bahawa pemakaian tudung dan penutupan aurat melambangkan dia adalah wanita yang bertamadun kerana tahu menjaga kehormatannya.
Renungan:
Ingatlah rakan-rakan wanita ku. Jika anda menganggap pakaian ‘haram’ yang anda peragakan itu lebih cantik daripada pakaian yang disarankan oleh ALLAH, maka sebenarnya anda telah cuba menyatakan bahawa pakaian yang disarankan oleh ALLAH itu adalah tidak cantik. Maka, di masa anda menyatakan demikian (ditambah anda mempraktikkannya), maka anda di saat itu sedang melakukan suatu kesyirikan yang tidak kurang besarnya, dan menunjukkan anda sungguh berani kerana perbuatan anda itu sebenarnya menunjukkan anda sedang melawan
(memprotes) ALLAH. Na’uzubillah…
ALLAHU ‘ALAM…

apa i2 cinta???



 
Apa Itu Cinta?
Cinta itu perasaan jiwa semulajadi. Ia adalah fitrah yang menjadi salah satu sifat manusia. Ia wujud bila hati tertarik kepada yang dicintainya itu penuh emosi dan gembira kerana itu.
Dalam memenuhi keperluan untuk puas dalam cinta,manusia menghadapi krisis nilai. Insan yang mula jatuh cinta akan bersungguh untuk mencapai kepuasan dalam cinta itu. Ada yang menjadi buta dan kabur nilai akibat bercinta. Tapi bagi yang bijaksana mereka mendambakan cara yang sesuai dan mulia untuk memenuhi keperluan cintanya itu. Insan sebegini ingin hidup yang bersih dan penuh taqwa.
Sifat Cinta
Cinta itu suci,mahal dan tinggi tarafnya. Sifat cinta itu sempurna. Jika tidak, cinta akan cacat. Itulah cinta sebenar cinta.

Cinta Wujud Sejak Dilahirkan
Rasa cinta sedia wujud di dalam jiwa manusia sejak manusia itu lahir ke dunia. Cuma manusia akan melalui tahap-tahap kelahiran cinta bermula dari cinta kepada belaian ibu,membawa kepada cinta kepadakekasih dan akhirnya setelah puas mencari cinta suci,maka akan cinta kepada Tuhan Wujudnya cinta itu tidak dapat dilihat tapi dapat dirasa dan cinta sebenar cinta itu suci murni serta putih bersih.
Cinta Bersedia
Bila sampai masanya di setiap tahap-tahap cinta,maka Tuhan menjadikan manusia itu bersedia menerima cinta itu.Pada mulanya jiwa itu bersedia menerima cinta,lantas sedia pula untuk berkongsi rasa kewujudan dengan dikasihi. Sedia untuk mengikat setia serta saling memahami. Setia untuk dipertanggungjawapkan kerana cinta. Sedia untuk menyerah diri pada yang dicintai.
Cinta Itu Indah
Walaupun kewujudan cinta tidak bisa dilihat,tetapi cinta itu indah dan cantik. Cantiknya itu tulin dan tidak ia bertopeng.Bukan saja ia cantik malah suci murni,bercahaya gemerlap dan putih bersih.
Cinta Itu Mengharap Balasan
Cinta antara manusia itu berkehendak kepada jodoh atau pasangan,dari diri yang punya persamaan,dari diri yang asalnya satu.Bila dapat yang dicari, bermakna cinta itu menganggap telah bertemu yang paling sesuai dan secucuk dengan jiwanya,untuk bersatu kembali. Kehendak itu timbal balik sifatnya kerana manusia dalam bercinta tidak hanya menerima tapi juga menerima.
Cinta Itu Menakluki
Sifat cinta itu ingin menguasai. Dia mahu yang dikasihinya itu hanya khusus untuk dirinya. Dia tidak mahu ianya dikongsi dengan orang lain. Sifat ini menuntut hak untuk mencintai dan dicintai. Tapi,dalam pada ingin menakluki,ia juga ingin ditakluki sepenuhnya.
Cinta Itu Mengetahui
Pada asasnya sebenarnya cinta itu mengetahui. Orang yang bercinta tahu siapa yang patut dicintainya. Cinta tidak perlu bertanya.Manusia boleh jatuh cinta tanpa membaca ilmiah atau novel tentang cinta. Mereka tahu apa yang perlu dilakukan. Tapi,cinta cuma tahu bercinta.Ia tidak tahu akan peraturan cinta jika tiada diberikan panduan.
Cinta Itu Hidup
Cinta adalah ibarat manusia,boleh berputik,lalu mekar serta boleh layu dan gugur. Cinta itu punya deria dan perasaan. Cinta mendengar cinta,berkata cinta,melihat cinta. Cinta ada segala-galanya. Sayang, benci,cemburu,gembira,sedih,tenang,tertekan,ketawa dan menangis. Cinta itu hidup sampai satu ketika ia akan menemui mati.Tapi ramai orang berharap agar cinta itu kekal selagi dia masih hidup dan tetap hidup walaupun telah mati.
Cinta Itu Suci
Sebagaimana yang banyak dikatakan orang,cinta itu suci. Sucinya cinta bukan bermakna ia tidak mengharap balasan. Cinta mengharap balasan cinta. Sucinya cinta bermakna ia tidak bernoda dan tidak pula berdosa Itulah sifat asal cinta,ia suci bagaikan anak yang baru lahir. Mereka yang kenal erti cinta akan cuba mengekalkan cinta itu sesuci mungkin. Mengekalkan cinta suci bermakna menjauhkan ia dari godaan nafsu yang tidak ada batasan.Kerana nafsulah cinta suci jadi bernoda dan berdosa.
Cinta Itu Mempesona
Cinta itu bukan saja indah,tapi mempersonakan. Ia bukan kerana cinta itu nakal sifatnya tapi kerana ia suci dan bersih. Ia adalah sebagaimana anda melihat pada anak kecil yang comel dan bersih. Dia senyum pada anda dan merapati anda. Anda terpesona kerana bukan saja ianya comel,tapi kerana dia adalah insan yang tidak berdosa. Kerana sifat cinta yang mempersona ini selalunya manusia itu berbuat silap bila bercinta.Apa saja yang dilakukan oleh kekasihnya…mempersonakannya dan nampak cantik serta betul walaupun itu adalah satu dosa dan akan menodai cinta itu sendiri. Itulah juga yang menyebabkan orang yang bercinta itu walaupun seorang yang bijaksana,akan menjadi bodoh kerana pesona cinta. Akal itu mampu dikalahkan oleh nafsu.Nafsu itu tidak bisa dikalahkan melainkan jika anda sentiasa ingat kepada Tuhan Maha Pencipta.
Apakah itu Bukti Cinta?
Cinta perlukan bukti. Ramai orang percaya bahawa bukti cinta itu ialah mengorbankan atau menyerahkan apa saja yang kekasih anda mahu.Mereka percaya jika itu tidak berlaku,maka cinta itu tidak tinggi nilainya.
Sebenarnya anggapan itu tidak tepat. Jika anda beri semua yang dia mahu,apakah yang tinggal pada anda? Benarkah dia cinta pada anda bila dia mahukan pengorbanan anda?
Cinta sejati tidak memusnahkan atau merosakkan diri kekasih yang dicintai. Malah ia menjaga agar kekasih tetap suci dan selamat sebagaimana sucinya cinta itu sendiri
“Janganlah hendaknya kecintaan anda terhadap sesuatu itu membuatkan anda menjadi lupa dan kebencian anda terhadap sesuatu itu membuatkan anda menjadi hancur”
Saidina Umar Ibnul Khattab -

sebaik-baik wanita i2......



1. Perempuan itu tidak guna kain yang nipis untuk membuat bajunya, sehingga terbayang kulitnya. Kerana dia tahu, bahawa pakaian seperti itu adalah pakaian yg layak dipakai oleh perempuan jalang.
2. Perempuan memang tidak guna rantai kaki yang berloceng utk dililitkan pada kakinya. Rantai ini apabila dipakai walaupun tersembunyi tetap bergemerincing dan menarik perhatian orang lain, lebih-lebih lagi lelaki JAHAT. Dia tahu sekiranya dia memakainya juga dia telah melanggar larangan Allah dalam ayat 31 surah An-Nur.
3. Perempuan memang tidak guna minyak wangi yang baunya semerbak. Wangian sebegini mempunyai kuasa penyerakan bau yang amat tinggi kerana kadar kemeruwapannya tinggi. Biasanya kekuatan bau ini menunjukkan kadar kekompleksan rantai alcohol (secara kimia) yg digunakan utk membuat pewangi itu. Perempuan yang tidak memakai wangian yang kuat ini tahu bahawa inilah yang dipesan oleh nabi. Sabda junjungan bahawa wanita yang keluar rumah dgn memakai wangian, adalah seperti pelacur. Bukan tidak boleh berwangi-wangi tetapi bersederhanalah dlm pemakaian wangian tersebut.
4. Perempuan memang tidak guna kata-kata yang keji, kerana dia tahu sesiapa sahaja yang bercakap perkara yang keji adalah mereka yang rendah akhlaknya. Lelaki atau perempuan yang bercakap menggunakan perkataan yang buruk @ jahat, adalah seperti sepohon pokok yang rosak akar tunjangnya. Dia tahu bahawa perumpamaan perkataan yang baik dan buruk dinyatakan dengan jelas dalam ayat 24-26 surah Ibrahim.
5. Perempuan tidak guna masa berborak untuk mengatakan hal-hal orang yang disekitarnya atau dengan kata lain mengumpat, memperkatakan keabaian saudaranya. Dia tahu bahawa sekiranya orang yang suka mengumpat baik lelaki atau perempuan dia seolah-olah memakan daging saudaranya sendiri. Apakah sanggup kita memakan daging saudara sendiri? Persoalan ini ditanyakan kepada kita dalam firmanNya ayat 12. surah al-Hujurat.
6. Perempuan memang tidak guna tudung tiga segi, apabila memakainya diselempangkannya sehingga nyata bentuk perbukitan pada badannya. Sememangnya ia menjadi tatapan mata lelaki yang jahat yang terkena panahan syaitan. Dia tahu apabila bertudung, dia mesti melabuhkan tudungnya sehingga menutup alur lehernya dan tidak menampakkan bentuk di bahagian dadanya. Pesan Rasul seperti yang disuruh oleh Allah tersebut dalam ayat 59 al-Ahzab. Begitu juga seorang lelaki yang bergelar suami mesti memberi peringatan untuk isteri dan anak-anaknya.
7. Perempuan memang tidak guna lenggok bahasa yang boleh menggoda seorang lelaki. Jika bercakap dengan lelaki yang bukan mahramnya, bercakaplah dengan tegas. Jangan biarkan suara lentukku untuk menarik perhatian lelaki yang sakit dalam hatinya. Sememangnya suara perempuan bukanlah aurat, jika aurat maka Allah tidak akan menjadikan perempuan boleh berkata-kata. Bertegaslah dalam percakapan, jangan gunakan suaramu untuk menarik perhatian lelaki sehingga menjadi fitnah buatmu. Bahaya suara wanita yang bercakap dengan gaya membujuk yang boleh mencairkan keegoan lelaki (yg bukan mahramnya) dicatat dalam ayat 32 surah al-Ahzab. Makna ayatnya lebih kurang begini “?.Maka janganlah kamu tunduk dlm berbicara sehingga berkeinginanlah orang yang ada penyakit dlm hatinya dan ucapkanlah perkataan yang baik” ‘Tunduk’ di sini ditafsirkan sbg berbicara dgn sikap yang boleh menimbulkan kebaranian orang untuk bertindak jahat kpd mereka. “Penyakit dlm hati” adalah keinginan seorang lelaki utk melakukan perbuatan sumbang dgnnya seperti berzina. Mengapa? Lelaki sangat mudah tertarik kpd seorang wanita melalui suaranya.
8. Perempuan memang tidak guna alat make-up untuk menonjolkan kejelitaannya melainkan di hadapan suaminya sahaja. Adab bersolek (tabarruj) ini amat ditekankan kepada wanita muslim (muslimah) kerana semestinya kecantikannya adalah hak ekslusif yang mesti dipersembahkan kepada suaminya. Jika ingin keluar bekerja, dia memakai make-up secara bersederhana sahaja sehingga tidak jelas kelihatan pada wajahnya dia bersolek. Jangan bersolek sehingga cantiknya anda sehingga kadang2 wajah anda menjadi seperti hantu. Hendak bergincu? Jika bergincu, pakailah yg tidak menyerlah warnanya. atau Mengapa tidak pakai lipstick sahaja?
9. Perempuan tidak guna kain tudung yang jarang-jarang seperti jarangnya jala yang digunakan untuk memukat haiwan akuatik. Kerana apabila memakai tudung seperti ini, akan nampak juga bahagian yang sepatutnya ditutup rapi dari pandangan orang lain. Rambut adalah mahkota, tetapi jangan biarkan mahkota itu tidak ‘berharga’ dengan menayangkannya tanpa sebarang perlindungan. Jika mahkota berharga disimpan dengan rapi di dlam sangkar, dan ditambah pula pengwal untuk menjaga keselamatannya, maka demikian juga dengan rambut wanita. Sangkar itu adalah kain litup yang sempurna dan pengawalnya pula adalah ilmu yang diamalkan oleh anda untk memakainya dengan cara yang terbaik…
INSYAALLAH~~~
seronok sgt100...dpt keluar nan kawn gi tesco,,,,,hehehe,,,,
sweet sgtt1000,,,,,da la ana rindu sgt kt kengkwan,,,,,nie sebelah ana pakai tudung kelabu ni (alya)'COMELKAN??'yg tudung merah ni ana lerrr,,,,,,'MEGHONYEH JER YG MAMPU'hehehehehe :P

lgi,,,,,huhuhuhuhuhuhuhuhuh,,,tak abes nak posing,,,,,,,,hehehehehehehhhhhhhhh :D

yg tudung itam tue (hajar)''tomey kan??""mcm ana lerrrrr,,,huhuhuhuh,,,kat kedai kurma pom jdi,,,ishh3
pastu semua nak blek da,,,ni kat restoran kemaaa....


akhir katew~~~ana akan merindui korang,,,,,,,

~~ana,ramadan&stpm~~

ana stpm semester bln 11,,,,,risau menanti detik2nya,,,,,ana tak mau menghampakan ibu bapa,,,....ana nak buka mata masyarakat bahawa pelajar STPM bukn lah boley dikateg0rikan sebgai pelajar 'REJECT U'!!!NO...THAT NOT TRUE!!!
 ana akan buktikan,,,InsyaAllah,,,ana percaya kepada Allah,,,,Dia telah mengaturkan susunan hidupku dengan baik,,,,,,,perlu bersangka baik pada YANG MAHA ESA,,,,,insyaAllah segala2nya pasti akan menjadi,,,,,

Jumaat, 13 Julai 2012

da lmer tak updates,,,,,,,,,assalmualaikum semua,,,,,,,,biasa laa,,,terlmpau bz dalam mnentukn haluan hidup ana.....

Isnin, 13 Februari 2012

baby sister jap.....

haahahahahahaha,,,,hari ni dalam sejarah ana menjadi baby sister kot,,,,hehehehe,,,,conok??penat??letih??eppy??huhuhuhuh...maner taknyer pkerja taska yg jaga baby tu da berhenti tibe2,,,so aan ambik alih sehari jerrr ari ni,,,hehhe,,,kadang tu terharu tengok baby2,,,hehehe,,,baru taw betapa penatnyer umi ana nak melayan kerenah ank yang degil kecik2 dulu,,,,hemmmmmm,,,,an makin sayang pulak nak tinggalkan baby2 tu time demer nak blek,,,,huhuhuhu,,,SAYANG,,,SWEET SGT2,,,,heheh,,,ader jugak lah pengalaman ana menjaga bayi,,,,,hehehe,,,suker100,,,,,baper kali ana dok cium kerana geram terlampau comel n nakal manja,,,,hehehehe,,,yer laaa,,,an ammg der adik,,,tapi ana tak sempat nak merasa ader baby mner taknyer demer besar cepat cangat,,,,lahir pon dekat2 jerrrr,,,,,hehehh,,,time kecik mner nak reti jager budak2,,,,KESIMPULANNYER>BAGI SESAPER YANG ADER BABY TU HARGAILAH SEMENTARA IA ADER,DAN CURAHKANLAH KASIH SAYANGMU,,,,,,,( ^ _ ~)daaaaa,,,,,ASSALAMUALAIKUMMM,,,nak tido n esok nak kjerrrr,,,,,

Ahad, 12 Februari 2012

untuk kaum hawa......

wahai saudari jangan terpedaya hasutan syaitan......
sesungguhnya kewajipan hijab itu datangnya dari TUHAN kita YANG MAHA MEMBERI....
kita telah mendengar kata-kata  yang ajaib dari saudari kita....
ungkapn mereka tidak menyenangkan tentang hijab....
mengatakan antara pakaian yang hitamb dan gelap...
bagaikan diikat khemah di atas tengkuk...
kononnya mereka mengajak untuk membebaskan  para gadis,,,
lalu ditulis tentangnya di dalam buku....
mereka melakar cara berhias,,,
kononnya tidak merugikan para pemuda,,,
wahai saudariku inilah lolongan pembenci umpama serigala,,,,
maka nerakalah seburu-buruk tempat pembalasan bagi orang yang yang zalim...
Allah akan membentangkan segala kezaliman mereka di hari perhitungan...
dan syurgalah tempat sbaik-baik kembali....

assalamualaikum followers.... (> _ <)

assalamualaikum frens,,,,hihihihihihihihi,,,,,,,,da lmer da tak bukak blog nih,,,,,emmm,,,almaklumlah  ana terlampau sebok sgt nan kerja,,,,heehe,,,bler da blek kjer tu pnat,,,,mmg da tak ingat per da,,,terus sgala kpenatan dekt ats sofa,,,,bru hari ni nk bkak,,,,perpon troskan MEMFOLLOWERS ana eh,,,,,ana rindukn sgt100 nan kwn2 la,,,,hehehhehehehe,,,,,mmg la btoi per yg ckgu2 sblom ni ckp,,yg antara KERJA nan BELAJAR,,,,,BELAJAR LAGI BEST!!!!  huhhhuuuhuhhuhhuhuh...
ni baru nak mrasa kerja tu cam ner,,,heheheh,,,
msuk bulan 2 nih,,,,da mrasa DUA KERJA,,,,,FES ANA KERJA KAT HADWARE[TAK TAW NAK CTER LA KPENATANNYER MNER TAK NYER ANA BUAT KERJA LAKI2^^^PNJAT TANGGA^^ANGKAT ALMARI SBERAT2^^ ANGKAT BRG YG BRU SAMPAI DRI LORI^^^TPI KLU TAK DER KJER TU MMG TAK DER KJER BTOI NAMPAK NYER DOK GOYANG KAKI JER LA,,,,,HEHEHE,,MCM2 GI LA,,, ]SECOND KERJA ANA SKARANG NIH....KERJA SBAGAI CKGU TADIKA[MNGAJAR BDK BLAH PGI,PTG JGA BABY NAN AJAR NGAJI]BES SGT100....ana mmg suka nan budak2,,,tpi kdg2 tu hilang sabar gak nan bdak yg degil giler,,,kdg2 tu tak mau dgor ckp langsung rase nk GIGIT TELINGA DEMER.....HEHEHHE.....tpi perpon suker2 sgt2,,,,,

Sabtu, 14 Januari 2012

rase2 emmmm....

huhuhuhuhhhhhhhhuhuhuhuhuhuuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuuhu....rindu asernyer lamer bnor tak update blog niii,,hehe,,almaklumlah,,,owg da kjer a kter kan ,,bzi laa gak n pnat,,,,kat cnie nak cter ckit pngalamn kter bkerja,,,,( ^ _ ~ )boley ehhh???emm slamer kter bkeja at kdai aneka brg2 tu,,,bwu rase camnernyer xssahnyer sseorang tu nak mniaga,,,n yxg pnting nyer n best tuhhh,,dpat jmper mcm2 FE'EL planggn,,,der yg mlucukn hti,tng kn hati,wt kter gabra,wat myampah,rase nak gigit n cubit,rse confident,rse cuak,rse nak tikam 10 kali pon der,,,rser syg sgt2 n doa2 sgt2 dapat sjuta planggan cam ni,,,,aku rser bruntung sgt2 dapat TOKEY yg bek cam ni,,,,huhuhu,,,,bak2 sngt2..dia ajar smpey aku paham cmner nak gner kan mesen duit,,ajar camner nk label harga,timbg brg,balut hamper n pling cweetnyer walaupon ak kira bnyk salah dalm messen duit tu,,,dia tak mara cumer ajar dan tros ajaar...lagi satu yg pling rser wat aku terharu,,,,komer taw tk tokey aku tucina kafir...tpi dia sdiakn aku satu blik smata utk wat aku mnjalnkan ibdahh,,gi satu dia tak kisah aku smyang lamer mner pon,,,gi satu,,,anti bnyk tnyer psal org ixslamm,,anti tnyer "ida!!btolkan org islam wajib smyang law lu owg tak smyang lu aser tak tnang..."ida!!!aper bzanyer org yg pkai tdung labuh cam kamu ni dgan tdung mrelip2 n pendek(tdung ariani).."aper rsernyer biler mmasukiISLAMM???"emmmm...tgok org kafir bloey pikir..pe lgi org islammm,,,,aku doa2 agr anti  n uncle ditiupkan hidayah dari ALLAH SWT,,,,,AMINYA RABALLALMIN,,,,

Rabu, 4 Januari 2012

sejarah hari ini....

buat pertama kali dalam hidup saya mencari kerja....huhuhuh...penat sangat2 taw...mner taknyer berjalan kaki keliling mnjung smata2 nak mngisi masa lapang....hehehehe...nak nek moto takder lesen gi n tak reti bawak gi.... ( + _ + )heheheh...rase cam dah hilang sgala lemak dalam badan ni....hehehehe..skang ni pening sgt2,,,sbb saya dah dapat kjer yg bnyk tpi tak tahu lah nk plih yang mner satu laaa..stu kat kdai bku dari pokoi 10 pgi smpai 10 malm[pnat laaa]..kdua kat kdai  cina jual cnderahati pokoi 8.15 pgi smpai 7ptg[tkot la kner maki hamon...aduhhh,,,ktiga kat kdi makn mlayu pokoi 12 tghari-asar[emmm,,,ssh skit la jauhhh]...cam ner niiii...aser nyerr,,,kdai cina yang jual brg tu kottt...
huhuhu nak bkerja la knonnyerrr ( ^ - ~  )
nak mngisi msa lpang smntara mnunggu kputsan SPM.....YA ALLAH PERMUDAHKANLAH HAMBAMU INI DALAM MENJALANI DAN SEMOGA PILIHAN PEKERJAANKU ITU BERASASKAN YANG HALAL DN SMOGA SETIAP MATA YANG MEMANDANGKU ITU SENANG MELIHATKU KETIKA BEKERJA,,DAN JAUHKAN LAH AKU DARIPADA LALAI MELAKSANKAN PERINTAHMU YA ALLAH.......YA ALLAH KURNIAKANLAH KEBAIKAN YANG ADA PADA DIRIKU...JAUHKANLAH AKU DRI KJAHATAN  DUNIA DAN SEBARANG MALAPETAKA YA ALLAHH...AMPUNKANLAH DOSA2KU YA ALLAH,,,,,AMIN YA RABBALLALAMIN..AMIN44+

Ahad, 1 Januari 2012

azam baru....?( ''- ) ( 0o_ )

stiap kali tah0n baru msety ader azam baru kan4 :D ~~~
   ! azam yg pling baik bgi umat islam  yg sjati ialah !

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
+meningkt ketaqwaan dsisi Pencipta Alam iatu Allah SWT(mlakukan amln ibada sunat dgn bnyk,puasa sunnt,Qiamulail...)
+seterusnya berazm mnjga dan  mmlihara agma...tpi bgaimanaa caranya???~(bgi wanita mnutup aurat dgn cara yg betul yaaa dan mlihara malu i2 mnakla laki2 pula mnjaga pndgn mata kearah nafsu dan dekatilah ulamak2 dan menc0ntohi mereka kerana anda adalh bkal pmimpin kluarga,ngara,agmaa)
+menjadikan NOVEL KGEMARAN ANDA adlh ALQURAN(kerap kali membaca nya,,,)list kan tahon ini ALQURAN adlah SAHABAT BAIK ANDA( ^_ ^ )
+menjadikan lafaz2 anda sebagai dkwah blaka ( ^_~)insyaallh mndpat barakah
+tukarkan nyanyian POPROCK,DANGDUT,JAZZ dan lain2 nyanyian kpada ZIKRULLAH belaka eaa..
+set jam anda bngun pgi dari 9PG ke~~5PG(lakukan amln2 snnah ktika i2 agar sntiasa mendapat keberkatn dari ALLAH YANG ESA)
<mari sama2 kita sematkan di dalam hti dan amalkan yeaaaa>
$ untuk diri dan follower tersayang $

tahun baru bermakna bagiku(^_^)

‎1 Jan 2012, tahun baru masihi.
Ibn Mas'ud berkata, "Perkara yang paling sedih bila tibanya tahun baru adalah umurku bertambah tetapi amalanku tidak bertambah"
~ salam ingatan ~
(●̮̮̃•̃)۶ ٩(-̮̮̃-̃)۶ ٩(͡๏̯͡๏)۶ ٩(-̮̮̃•̃)۶ ٩(×̯×)۶